Reperationer
Jeg reparerer gerne dine smykker! Det er dog altid en vurderingssag fra smykke til smykke. Det kan derfor også være svært at sætte en fast pris og tidsramme.
Men trænger dit smykke til at blive frisket op, eller er det gået i stykker? Så kom ind i butikken med det – så kigger jeg på det. Nogle ting laver jeg med det samme – andre gange har jeg brug for mere tid til
arbejdet, eller måske skal jeg sende det videre. Hvis jeg ikke kan lave dit smykke gratis, aftaler vi prisen, mens du er i butikken. Hvis jeg skal regne lidt på det først, kontakter jeg dig, inden arbejdet udføres.
Jeg bestræber mig på at levere indenfor 2 uger – ofte går der kun nogle dage. Nogle gange kan det være svært at overholde tidsfristen – jeg giver besked, hvis der opstår forsinkelser.
Der er stor forskel på, hvordan vi behandler vores smykker – nogle vil gerne kunne grave kartofler med deres smykker på, andre tager smykkerne af straks, de kommer hjem.
Generelt er det sådan, at selvom ædelmetallerne er slidstærke og formstærke materialer, så holder de ikke evigt, og jo mere man passer på sit smykke, des længere holder det.
Når det er sagt, er der design, der netop kan holde til det hele, og der er design, der skal passes på, som var det en silkeskjorte. Vi forbinder ofte kvalitet med holdbarhed og varighed, men nogle smykker er kvalitetssmykker,
fordi de er gennemarbejdede designmæssigt og ikke nødvendigvis, fordi de kan holde til det hele.
Overordnet kan man sige, at smykker ikke skal puttes i pungen eller tasken. De skal helst ikke med i bad eller til badminton, og det er også bedst at tage sine smykker af om natten.
Hvis du er i tvivl om, hvor robust dit smykke er, så spørg mig. Jeg giver gerne gode råd, og det er jo helt op til dig selv at vurdere, om du vil følge dem:-)
Sølvsmykker, der er “anløbne” – altså blevet brunlige og skjoldede, kan dyppes i Silverdip. Du er velkommen forbi bærbart med dit smykke, så dypper jeg det for dig. Du kan også købes væsken i bærbart – så slipper
du for at komme hver gang, du synes smykket trænger. En lille flaske koster 100 kr. og holder mange år. Du kan også købe væsken hos mange isenkræmmere. Silverdip kan bruges både til sølv og sølvforgyldte smykker.
Hvis smykket ikke har for mange vanskeligt tilgængelige kringelkroge, kan du bruge en pudseklud, som indeholder en imprægnering, der pudser smykket rent og skinnende igen. Det kan ikke anbefales til forgyldte smykker,
da forgyldningen kan pudses væk.
Guldsmykker anløber ikke, medmindre det er 8 karat – da kan der opstå brunlige skjolder, der fjernes på samme måde som beskrevet ovenfor.
Smykker, der har opsamlet snavs og skidt, kan indleveres i bærbart – her rystes snavset af i en ultralydsmaskine, så sten og metal stråler igen. Hvis det er et smykke, du har købt i bærbart, er det en gratis service.
Du kan selv rense dit smykke med en tandbørste, vand og sæbe. Rav og smykker, hvor der er limet fx en perle fast, skal du være lidt forsigtig med.
Hvis dit smykke er præget af slid og trænger til den helt store tur, kan jeg slibe og polere dit smykke – så bliver det som nyt igen. Dit sølvsmykke og dine forgyldte sølvsmykker skal helst ikke ligge på badeværelset,
eller andre fugtige steder. Du holder dine smykker fri for anløb ved at opbevare dem i et smykkeskrin – eller endnu bedre i plastik ”lynlås”-poser. Dem kan du få gratis af mig.
Perlesmykker er ofte limede, og derfor skal du ind imellem tjekke, om limen stadig er stærk. Tag fat om perlen og se helt forsigtigt, om du kan dreje/rokke perlen i skålen, eller de greb der holder den. Det skal du
gøre ca. hvert halve år, hvis du bruger smykket meget. Hvis perlen giver sig en smule, skal du forny limningen. Dét hjælper jeg gerne med.
Hårlak, parfume og hudcreme kan tage glansen af perler. Hvis dine perler er blevet lidt matte og triste, så kom ind med dem – nogle gange kan jeg puste nyt liv i dem igen.
Hvis du har andre spørgsmål eller er i tvivl om noget, så kontakt mig endelig – jeg vil svare efter bedste evne.